Dudok Groep — Oranjepark

Adres
Oranjepark 13
Stad
Dordrecht
Architect
Arons & Gelauff Architecten, Amsterdam
Landschapsarchitect
Hosper, Haarlem
Bouwjaar
2021

Oranjepark

De locatie Oranjepark, die al lange tijd ruimte biedt aan de brandweer en het Leger des Heils, wordt in samenwerking met de gemeente Dordrecht door Dudok Real Estate herontwikkeld. Op deze unieke en centraal gelegen plek in de binnenstad ontwikkelen we een eigentijds ‘Dordts hof’ in een moderne en groene variant.

Arons & Gelauff Architecten uit Amsterdam verzorgen het ontwerp. Op het programma staan 16 nieuwbouw grondgebonden gezinswoningen grenzend aan groen, 9 loftwoningen in de bestaande sheddak constructie (van de conservenfabriek uit 1920), 4 stadswoningen aan het Oranjepark en een nieuwe brandweerkazerne.

Arons & Gelauff Architecten heeft ruime ervaring met invulling geven aan binnenstedelijke herontwikkeling. Het bureau is onder andere bekend van de projecten Funenhof, Wiener & Co. en Pontsteiger. Landschapsarchitect Hosper uit Haarlem is verantwoordelijk voor het ontwerp van het binnengebied. De samenwerking tussen beide architecten binnen hun eigen discipline resulteert in fraai ontworpen woningen, in combinatie met een zeer aantrekkelijke buitenruimte.

Vanuit de Dubbeldamseweg Noord komt een doorgang die de hof voor voetgangers ontsluit richting het centraal station. Belangrijk bij dit ontwerp zijn de groene hof en het hergebruik van bestaande panden.

Naast de woningen blijft er ook ruimte voor de uitrijpost van de brandweer, die gedurende de ontwikkelingen tijdelijk naar de Noordendijk verplaatst. Na afronding van het project keert de brandweer terug in een vernieuwde brandweerkazerne, welke wordt geïntegreerd in het geheel en zichtbaar is vanaf het Oranjepark.